Solomasakhan.

 

“In Afrika dansen ze de hele nacht door op deze muziek!”

Welke muziek? West-Afrikaanse percussiemuziek, die een lange, rijke, traditie heeft. In Guinee, Mali, en Senegal, waar deze muziek vandaan komt, ondersteunt percussie alle belangrijke dingen in het leven: initiaties, huwelijken, oogsten… En ja, dan duren de feesten soms dagen lang, en wordt er nachtenlang doorgedanst!

IMG_2651

In Nederland is deze percussietraditie vanaf de jaren negentig steeds bekender geworden, toen een aantal Afrikaanse percussionisten hier kwamen wonen en begonnen met het geven van lessen en workshops. Het is in die tijd dat Pat en Anita Gayet begonnen met hun percussieschool in Boxmeer, Doun-Doun. Pat vertelt: “Ik werd direct gegrepen door de passie en het plezier van deze muziek. Elke keer als je speelt wordt je meegenomen naar een wereld van prachtig in elkaar vallende ritmische patronen, waarbij je niet stil kunt zitten.” Pat en Anita richtten samen met de bekende percussie en dans-docente Janine Wiehager een nieuwe band op, Solomasakhan. Janine, die jarenlang leiding gaf aan de percussie- en dansgroep Idon, vertelt: “Ik heb het echt nodig om regelmatig te spelen, en deze groep past daar heel goed in. We zijn door de jaren heen naar elkaar toegegroeid, en het is lekker spelen met mensen die mijn passie voor deze muziek delen. De meeste leden van Solomasakhan spelen al langer dan 15 jaar, en hebben aan een klein gebaar genoeg om te begrijpen waar de ander naartoe wil. En dat is ook nodig, want ook al lijkt de muziek misschien simpel, het blijft een hele uitdaging om goed naar elkaar te luisteren. Alleen dan kan je de schoonheid van de muziek echt beleven en overdragen.”

IMG_2661

Solomasakhan brengt een gevarieerd repertoire van percussie-stukken, in de traditionele stijl van West-Afrika, waar zang en dans onlosmakelijk mee zijn verbonden. Kom eens kijken en laat je meevoeren door de opzwepende ritmes, de melodie van de doun-douns en de spetterende djembes!