Geweldige djembe dag met presentaties leerlingen in Venlo.

( Pat Gayet ) djembe school doun-doun. 9-10-2016.

Afgelopen zondag heeft er een presentatie dag plaats gevonden in ’t Tref in Venlo. Hier heeft op de bovenverdieping Janine Wiehager van djembe-dans haar super gezellige muziekstudio. Met haar passie voor de Afrikaanse muziek en dans weet zij menig leerling enthousiast te maken om deze kunst ook te kunnen beheersen. Samen met Anita Gayet van djembe school Doun-Doun werd een middag vullend programma opgesteld waarin leerlingen van beide scholen middels een presentatie hun opgedane kennis ten gehore brachten. Een aantal leerlingen had toch wel enigszins last van zenuwen en dat werd niet echt minder bij het zien van de geweldige opkomst en goed gevulde zaal met toehoorders. Veel gespannen gezichten ondanks dat er veelvuldig op het arrangement geoefend was. Oplopend in niveau zette iedere lesgroep zich voor de volle 100% in en mag ik beoordelen dat iedereen trots op zich zelf mag zijn. Allereerst is het voor de meesten niet een alledaagse bezigheid om voor publiek te spelen en al helemaal niet als er ook nog vele muziek kenners rond lopen. Deze zijn vrijwel altijd kritisch vooral als het om hun muziek gaat. Vergeet echter niet dat ook zij in de box hebben gestaan en het hebben moeten leren. Voor mij dus petje af voor jullie en ook bedankt voor de deelname daar er anders helemaal geen dag zou plaats vinden. De opening eerst met de lesgroep doun spelers uit Boxmeer. In dit geval werd er op staande doun gespeeld met het Sabar ritme. 12 personen op een rij hoorde zich spectaculair aan. Deze lesgroep volgt al jaren een keer in de drie weken de doun lessen bij mij en vorderen zich inmiddels naar een aardig niveau. Door het volgen van deze lessen vergroot je je kennis en gevoel voor de muziekstukken en draagt zeker ook bij aan het makkelijker bespelen van je djembe daar je de muziek structuur beter begrijpt.

dsc05862

Voorafgaand aan de presentaties heeft Janine in de zaal een gratis dans workshop gegeven. Bij gestaan door Ruud Bruil en Eric Daens beide muzikanten en door 2 zeer getalenteerde danseressen Antoinette en Daniëlle. Ze maakten alle vier ( en Janine ) jarenlang deel uit van de jammerlijk niet meer bestaande groep Idon met hun fantastische dans en muziek.

Boven was het mijn opdracht om een doun workshop te verzorgen die jammerlijk voor velen vrij snel vol zat met 15 deelnemers daar er heel veel animo was en gemakkelijk 2 groepen gevuld hadden kunnen worden. In een tijdsbestek van 1 uur de opdracht om iedereen met en zonder ervaring aan het spelen te krijgen. Met het beginnen van een kensedenie ( kenkeni) patroon was mij vrij snel duidelijk wat voor vlees ik in de kuip had en kon het ruilen van of naar sangban of doun plaats vinden. Bij het geven van doun lessen ben ik ook de enige die de djembe bespeeld en kan de groep zich beter concentreren en luisteren naar het gespeelde patroon. Vandaag was kassa de opdracht en mijn inziens het nummer dat voor iedereen toegankelijk is. Een verzonnen break, het bespelen van de échauffement over de doun en sangban maakte het geheel tot een feestje en stond menigeen er versteld van hoe ik het voor elkaar kreeg om in zo een kort tijdsbestek dit uit de hoge hoed te toveren en was iedereen enthousiast hoe samenspel kan klinken met verschillend niveau. Dit is ook het mooie van de Afrikaanse muziek dat je ook met beperkte kennis op je eigen niveau kunt participeren en componeren. Bij Djembe school Doun-Doun uit Boxmeer zal op korte termijn een nieuwe dounlesgroep van start gaan op de dinsdag avond eens in de 3 weken. Een gratis proef les op een nog te bepalen datum kan je misschien helpen over de drempel stappen en enthousiast maken tot het volgen van de lessen. Meer informatie vind je natuurlijk op onze site. www.doun-doun.nl

dsc05869

Wat van de presentaties nog wel vermeld mag worden is die van de vergevorderde groep uit Boxmeer. Als laatste de afsluiting met het nummer Djaa waarbij de zaal uit zijn dak ging en iedere Afrkaanse Dans freak de vloer op ging en haalde Marcel Barents met zijn virtuoze solo de voeten van de vloer en swingde het de pan uit. Natuurlijk geholpen door de overige percussionisten.

De loterij maakte ook weer velen blij met zijn vele houten beelden, maskers enz. En dan was er natuurlijk ook nog het optreden van Solomasakan. Een groep die nu het derde jaar in gaat en maandelijks een lange middag samenspelen en werken aan het repertoire en nieuwe nummers. Strakke breaks, zuivere techniek, traditionele en vrije solo’s en niet te vergeten een groep die elkaar alles gunt en het bespelen van de muziek tot een plezier maakt. Zo ook dit spetterende optreden al zeg ik het zelf verkregen door er hard voor te werken in de schaarse uren dat we elkaar kunnen zien. Je moet er wat voor doen en ik doe dat zeker als ik weet dat de ander er 5 of 6 uur voor moet rijden. Zoveel passie moet wel tot mooie dingen leiden en dat brachten wij. Janine, Jacqueline, Dick, Jeffrey, AnneMarie, Marcel , ik zelf en natuurlijk niet te vergeten Anita die weer alles tot in de puntjes geregeld had. Punt uit afgelopen en nu maar nagenieten.

Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar Janine en alle anderen die geholpen hebben deze dag tot een groot succes te maken, het zij met het sjouwen van instrumenten of het opruimen van de zaal. Antoinette en Marjan voor hun hulp en niet te vergeten de mensen achter de bar. Ook Frans zijn leuke, vrolijke verkoop standje gaf een extra essentie aan de sfeer van de zaal.

Groetjes Pat.

Djembe school doun-doun Boxmeer www.doun-doun.nl